Evaluarea obiectelor vechi

Moda obiectelor vechi a dat naștere unei piețe pestrițe, în care colecționarii avizați întâlnesc vânzători sau cumpărători de ocazie, interesele fiind din cele mai diverse. Evaluarea obiectelor vechi devine, astfel, intrigantă și de multe ori speculativă.

Ce face un obiect vechi de dorit?

evaluare obiecte vechiTăvițe, cupe, lingurițe, Rolls Royce-uri, sticle de bere, medalii de campanie, programe de teatru, postere de film… Mai devreme sau mai târziu, va exista un cumpărător pentru aproape orice. Colecțiile vin în toate formele și dimensiunile și există câteva reguli dure și rapide cu privire la ceea ce va face ca un obiect să fie mai de dorit decât altul. Întrebați orice colecționar ce i-a inspirat raftul de ouă, zidul de postere Marilyn Monroe sau sertarul plin de bilete de autobuz vechi, iar șansele sunt că vor avea o poveste la fel de ciudată și individuală ca și colecția.

Orice ar conține colecția sa, puteți fi siguri că proprietarul ei va fi foarte strict cu privire la ceea ar pute fi inclus. Un colecționar dedicat va cerceta foarte atent un obiect înainte de a cumpăra. Va dori să știe că obiectul este în stare bună și că orice restaurare a fost efectuată la un nivel înalt. Va fi deosebit de interesat de raritatea obiectului. Poate că va dori să știe istoria obiectului (proveniența) și, bineînțeles, va fi preocupat de prețul acestuia.

Ce înseamnă raritate?

Majoritatea colecționarilor au comori deosebite în colecția lor. Unele au valoare sentimentală sau o poveste atașată, în timp ce altele sunt apreciate pentru raritatea lor. Dacă un obiect este greu de înțeles, sau mai bine, total unic, atunci va avea aproape sigur o valoare mai mare decât un element similar care a fost produs în serie.

evaluare timbreArticolele lucrate manual sau finisate manual sunt adesea foarte apreciate, deoarece două exemplare nu vor fi exact identice. Uneori chiar și obiectele de serie pot fi rare. Ocazional, un lot de monede ar putea fi emis cu o eroare, sau timbrele ar putea sa fi fost tipărite fără perforări sau cu distorsiuni de culoare, iar colecționarii vor plăti cu mult peste cotele obișnuite pentru aceste imperfecțiuni.

De unde știți dacă aveți un obiect rar? 

Numai cercetarea vă poate spune.

 • Dacă aveți un obiect pe care vreți să îl vindeți, duceți-l la o casă de licitație și solicitați opinia specialiștilor. Fiți conștienți atunci când vindeți, însă, că orice casă de licitații funcționează pe bază de comision;
 • De asemenea, puteți cerceta diverse ghiduri de prețuri, publicate de asociații sau companii specializate în diverse domenii de obeicte de colecție;
 • Uitați-vă la cataloagele on-line publicate de casele de licitații mai mari. Dacă vedeți un obiect similar cu al dumneavoastră, urmăriți-l cum se vinde în licitație;
 • Obțineți o evaluare de la un evaluator specializat.

De ce sunt unele articole descrise ca fiind “bune” sau “de înaltă calitate”?

Fiecare produs fabricat, manual, finisat manual sau produs în masă, va fi realizat la un anumit standard. Un element “de bună calitate” poate fi ori un exemplu foarte bun de acest tip, ori poate fi făcut la un nivel foarte ridicat, din materiale de calitate etc. Dacă o bijuterie a fost făcută din aur sau platină, apoi i s-au montat pietre prețioase (adică diamante, rubine, safire sau smaralde), există o șansă foarte bună să o bijuterie prețioasă. Dacă ea a fost realizată din argint sau alt metal de valoare mică și este decorată cu pietre semiprețioase (cum ar fi agat, ametist, lapis lazuli, cuarț tranșat etc.), va avea probabil o valoare mai mică. Bijuteria de argint nu tinde să fie prea valoroasă decât dacă se știe că a fost realizată de un designer bine-cunoscut, sau este foarte veche și are o istorie atașată.

evaluare arta decortivaCe înseamnă “stare bună”? 

Cele mai multe obiecte antice și second-hand se vor vinde mai bine dacă sunt în stare bună. Acest lucru nu trebuie să însemne “ca nou”, dar obiectele vădit deteriorate vor avea doar o piață limitată. Dacă vă gândiți să vindeți obiecte în licitație, pregătiți-le pentru cumpărător în cel mai bun mod posibil;

 • Ceramica, portelanul și porțelanul trebuie curățate ușor. O cârpă moale umedă va îndepărta praful și pânzele de păianjeni și un mugure de bumbac poate fi folosit pentru zone greu accesibile. Dacă există daune, nu încercați să remediați decât dacă aveți cunoștințe de specialitate. O reparație rudiumentară face mai rău decât nici o reparație.
 • Bijuteriile din aur și argint ar trebui, de asemenea, curățate. Apa caldă cu săpun poate fi utilizată în primul rând, urmată de clătire. Folosiți o periuță de dinți moale sau un mugure de bumbac pentru zonele greu accesibile. Există, de asemenea, substanțe pentru curățat metalul, dar atenție la obiectele placate cu aur sau argint, deoarece puteți deteriora placarea.
 • Mobilierul trebuie curățat și lustruit, iar orice pânză de păianjen să fie scoasă din partea inferioară a scaunelor, din interiorul sertarelor etc. Din nou, nu încercați nici o reparație a obiectelor-antichități, decât dacă sunteți în temă!
 • Dacă vindeți tablouri, asigurați-vă că geamul este curat sau, dacă vindeți o pictura în ulei, curățați foarte ușor suprafața picturii, având grijă să nu desfaceți vopseaua sau apelați la un restaurator.
 • Majoritatea colecționarilor sunt în căutarea de obiecte în stare bună pentru vârsta lor. Uzura rezonabilă este de așteptat atunci când se iau în considerare obiectele mai vechi, dar cu cât obiectele sunt mai aproape de perfecțiune, cu atât este mai probabil ca acestea să găsească un cumpărător.

Ce înseamnă “proveniență”?

Proveniența înseamnă pur și simplu “istorie”. Dacă aveți un obiect vechi, care a fost predat în familie de mai multe generații, atunci aceasta este proveniența sa. Dacă aveți un obiect care a fost un dar de la o persoană celebră, din nou, acesta este proveniența sa. Proveniența este importantă în identificarea obiectelor autentice de falsuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru obiectele care ar putea avea o valoare intrinsecă limitată, dar prin faptul că au aparținut unei persoane faimoase, devin brusc foarte căutate. Dacă intenționați să vindeți un  obiect cu ​​o istorie specială și vă puteți dovedi povestea, asigurați-vă că oferiți cât mai multe dovezi posibil.

 

Pentru a solicita o evaluare a unui obiect vechi, ne puteți contacta aici.

Share on:

28 thoughts on “Evaluarea obiectelor vechi

 • Puteți să mă ajutați am o eprubeta un care este o hârtie nu am deschiso este hn trun ulei special poate sa fie o harta bani sau unact de moștenire care este părerea dumneavoastră ..

  • Bună seara, Cred că cel mai bine mergeți la muzeul de istorie cel mai apropiat și cereți părerea unui specialist în conservare sau restaurare.

 • Bună seara .Am o rugăminte la dvs dacă mă puteți ajuta .Am descoperit o casă veche și din totslul de aproximativ 3500 de țigle am descoperit una csre are inscripționat în limba maghiară “1920 julius 31 èn ” fiind scris de mînă pe fața țiglei isr pe verso ștanțat tot înlimba maghiară despre fabrica bin Oradea .

 • Bună seara am și eu o întrebare: la ce preț poate ajunge metrul de pânză țesută în casa care are o vechime de peste 80 de ani.

 • Buna seara.
  Va intreb pe aceasta cale daca efectuati evaluari pentru ceasuri de podea vechi (posibil editie limitata sau unicat).
  Va multumesc.
  Astept raspunsul dvs.

 • Bună ziua! Am si eu o intrebare. Am un set de cafea din argint de 916 cu provenienta Spania, sec.19 facut de fratii Tarongi. As vrea sa il vand dar nu ii stiu valoarea. Setul dispune de 6 cesti 6 farfurii si zaharnita si este in stare foarte buna, cantareste 594 g. Va multumesc

 • Am si eu o oglinda venetiana si ziare din anul 1963unde pot merge pt a le vinde??? Va multumesc

 • Buna seara..detin mai multe obiecte din portelan chinezesc si olandez pe care as dorii sa ai aflu valuarea..cel chinezesc din cate am cautat pe net este produs intre anii 1735-1790 iar cel olandez este produs de Delft si este dintre anii 1860-1935..cum si unde ias putea afla valuarea

 • Bună ziua, dețin o mașină de calculat Odhner autentică Austria din 1950, aveți idee unde aș putea să o dau, s-au cât ar costa? Vă mulțumesc

 • Am si eu un poster cu “hard rock Metropol group” din 1972 original cu semnaturile lor
  Cat ar valora?

 • Am un acordeon vechi certificat din 30 funcționabil ați putea sami spuneți ce valoare are

 • Am un album cu toata romania 1858-1958 de la cap de bour emisia a doua cat valoreaza?

 • Am un ceas cu pendula de pus pe perete,are si reglare data si luna,satrea e buna ,intretinut,firma FRONTIER!intrebare:de la cat pleaca pretul ceasului,daca a_si putea sa va trimit poze!

 • Am o cana de portelan de aproape 400 de ani unde as putea sa o vand

 • Buna seara am si eu o pereche de schiuri de lemn vechi nemtesti in stare buna ,,imi puteti spune un pret? Multumesc

 • Bună ziua! Am găsit o curea marca Quicksilver foarte veche și aș dori să știu dacă are valoare fiindcă nu o găsesc pe nici un site.

 • Buna ziua sper sa ma ajute cineva.
  Detin o colectie de monede rusesti anii 1961-1991 si ceva mai vechi de 1961 sunt peste 1400 de bucati cam 5 6 kg. Stie cineva ce pot face cu ele si daca ar valora ceva?

 • Bună ziua! Dețin un ceas foarte vechi pe care scrie New York-Paris 1927, SPIRIT OF ST LOUIS. Ma poate ajuta cineva? Aștept un răspuns.

 • Ma poate ajuta cineva sa evaluez un acordeon marca hohner certificat funcțional din 1930

 • Ioniță Nicolae Cristian spune:

  Buna ziua am o statuetă si o cutie care nu stiu valoarea lor unde ași putea merge pentru a alfa cat valorează? Va multumesc

 • Am o geanta deosebita. Trebuie văzută si analizată. Multumesc

 • Bună ziua am și eu câteva tablouri de vânzare, unde as putea sa le evaluez sau unde mulțumesc

 • Bună seara! Am un servici de cafea vechi pentru 12 persoane. Este lucrat manual și mi s-a spus că este unicat. Mama l-a primit în urmă cu 45 de ani. I s-a spus că se numește Brâncovenesc. Este deosebit de fin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.